Braakland is de laatste 2 jaren enorm gegroeid. In 2015 eindigden we met het verkrijgen van een stukje grond gelegen naast de middelbare school VIIO handel en humaniora te Borgloon. Dankzij deze ligging is Braakland gekend bij de schoolgaande jongeren en zien ze het brede aspect en de ondernemingszin van het plaatselijke jeugdhuis en zijn jongeren.

Hierna werd onmiddellijk een opendeurdag gehouden waarbij mensen een glaasje aangeboden kregen van onder andere de zelfgemaakte cider van het jaar ervoor, een rondleiding op het stukje grond, vooruitzichten en tijd om vragen te stellen. Mensen werden aangespoord om deel uit te maken van ons groeiend en bloeiend project.

 Voldoende werk en ruimte

Na de officiële opening zijn onze groene jongeren vol enthousiasme begonnen aan het bewerken van de grond. Een sterke groep betrokkenen stak erg veel tijd in het onderhouden en bruikbaar maken van de grond. Nadien werden er groenten en kruiden gekocht en geplant, die onder overleg met de werkgroep gekozen waren.

Het onderhouden was een hele klus, de werkgroep wisselde elkaar af, veel communicatie voor het samen beheren van dit vruchtbare stukje kwam erbij te kijken. De kerngroep werd een sterk samenhangende vriendenkring, die ruimte lieten voor nieuwe enthousiastelingen. De jongeren waren zo enthousiast dat alles zo goed groeide, de wonderen van de natuur werden gewaardeerd door onze jeugd.

 Let the bees go!

Verder hadden enkele jongeren zich ingeschreven voor een imkercursus, zodat ook bij ons nadien enkele bijenkorven konden geplaatst worden om deze biejkes (Loonse dialect voor bij) te verzorgen. Bijenkorven werden aangekocht en worden nu zorgvuldig onderhouden. Honing hebben we in 2016 nog niet kunnen maken, omdat we wilden dat de bijen de winter konden overleven met hun zelfgemaakte honing. In 2017 willen we zeker oogsten opdat we de honing dan kunnen verkopen, samen met onze groenten, aan de Loonse bevolking. Dit doen we in samenwerking met vzw De Wroeter en enkele Loonse sympathisanten.

 2016, een mooie start

De zomer 2016 was een enorm een succes! Een geslaagde oogst van diverse groenten, gezonde bijen en een geweldige sfeer. Alles liep erg vlot.
Hierdoor werd het idee uitgewerkt om de oogst te verkopen op Release, het lokale zomerfestival en het was meteen een schot in de roos. Braakland werd gekender en kreeg ondersteuning van jong en iets minder jong.

Maar Braakland bleef niet stilliggen. In de zomer werden jongeren van Speelpleinwerking Borgloon gecontacteerd met de vraag of ze niet willen deelnemen aan een interactieve infodag. De Speelpleiners waren erg enthousiast en een grote groep kinderen kwam een kijkje nemen op Braakland. Ze werden begeleid bij het oogsten van aardappelen, kregen informatie over het planten van groenten, ze kwamen in contact met de bijen,… Een erg groot succes dus, zowel de kinderen als onze jongeren kregen 9en krijgen nog steeds) energie en enthousiasme door ons prachtig perceeltje.

 Braakland in de media

Braakland groeide en werd ook niet genegeerd in de media. Meermaals kwamen we positief in beeld. Onze werkgroep zit vol ondernemingszin zal dit project op verschillende manieren proberen uit te bouwen, waardoor de groene vingers van verschillende bevolkingsgroepen, maar vooral de jongeren geprikkeld worden.

Jeugdhuis 't Biejke